donderdag 17 november 2016

Hoe de Sinterklaas stress te omzeilen valtDe Sint is weer in het land! Ik weet niet hoe dat bij anderen gaat. Bij ons in huis betekent dat drukte. Met een non-believer en een believer in huis, stuiterballen de kinderen door het huis. Voor hen maakt het niet uit of ze wel of niet het geheim kennen. Er mag geen Sinterklaasjournaal gemist worden en ’s avonds wordt ook door de oudste in volle overtuiging de schoen gezet. Mogelijk dat bij haar de stress nog groter is. Krijgt ze nu eindelijk dat wat ze graag wil? Vooral geen teleurstelling laten blijken, want dan kan je je nog wel eens verspreken over het grote geheim. Ga ook eens bij jezelf na, wat levert meer stress: je van geen geheim bewust zijn of een geheim weten en niet door mogen vertellen. En ondertussen een paar ouders die de druk nog opvoeren. Zo voelt die grote meid zich verantwoordelijk om de boel recht te breien wanneer mama zich verspreekt: “Nee hoor mam, dat had ze niet van jou dat heeft ze vorig jaar van Sinterklaas gekregen!!”.
Ooit was dit de mooiste tijd van het jaar. Gezellig met zijn allen Sinterklaas liedjes zingen. Vol verwachting aan de gang met de speelgoedfolders en hele verlanglijstjes bij elkaar knutselen. Soms met grote wensen, soms met kleine. Maakt allemaal niks uit, want Sinterklaas heeft geld genoeg. Gezellig met wat pepernoten bij de hand terwijl buiten de wind om het huis waait. Volgens mij is de kneuterigheid de grootste reden dat deze traditie zo populair blijft. Een traditie die geassocieerd wordt met gezelligheid, een warm huis, chocolademelk en pepernoten. Voor mij is het niet de associatie met grote kado’s. Waarom maken we het onszelf dan zo moeilijk. Hele verlanglijstjes worden gekocht. De grootste kado’s worden ingeslagen. Het lijkt elk jaar wel meer en meer te moeten zijn. Laten we ophouden met moeten. Laten we weer plezier gaan maken en genieten van deze unieke Nederlandse traditie.
Natuurlijk val ik elk jaar toch weer in de valkuil om alles te willen geven. Ik gun het mijn kinderen allemaal en geniet er enorm van. Toch heb ik moeten leren me niet mee te laten slepen. Het is belachelijk om op 4 december met hartkloppingen wakker te liggen omdat je niet zeker bent dat je alles gekocht hebt. Of de laatste week nog stad en land af te rennen voor die ene pop. Of juist om stress in december te vermijden al in oktober beginnen met kopen. Met als gevolg dat er op pakjesavond een overdaad aan pakjes is of dat de helft zelfs vergeten wordt. Wanneer je midden in de zomer dat paar wanten nog in de kast terug vindt, weet je dat je iets fout doet. Hoe moet het dan wel? Die vraag stel ik mezelf iedere keer opnieuw. Zelf kwam ik tot onderstaande tips. Zolang ik probeer me hieraan te houden, zorg ik ervoor dat de Sinterklaastijd de mooiste tijd van het jaar blijft.
1.       Het is en blijft een kinderfeest. Dit houd ik in mijn achterhoofd. Natuurlijk is het leuk dat Sinterklaas op het werk van de ouders komt, op sportclubs, in het buurtcentrum en bij de oma’s thuis. Helemaal leuk dat je op zo’n Sinterklaasfeest eindelijk kunt bij kletsen met die ene collega die je zelden spreekt of met die buurman waar je zo gezellig een biertje mee weghapt. Blijf je alleen wel realiseren dat het een kinderfeest is. Je bent er voor de kinderen. Natuurlijk begint de hele periode met de intocht hier in de wijk. Het is geweldig dat hij hier echt met een boot aankomt en een hele tour door de wijk loopt met zijn paard. Deze dag wordt afgerond met een bezoek aan het buurthuis. Die dag is heilig voor ons en proberen we zeker altijd vrij te houden. Hier zijn namelijk alle vriendjes en vriendinnetjes van school te vinden. Dit wil je als kind gewoon niet missen. Op het werk van je ouders is een ander verhaal. Al ken je niemand, het blijft leuk om Sinterklaas in het echt te zien en een kadootje te krijgen. Dit hoeft alleen niet op beide werkplekken. Wij hebben al sinds het begin de afspraak dat we het ene jaar naar het werk van mama gaan en andere jaar naar het werk van papa. Dat houdt het overzichtelijk en zo raken de weekenden tot aan 5 december niet meteen overvol. Want verder zijn er nog de oma’s en andere familieleden die de kinderen graag willen overstelpen met kado’s. Er zijn slechts een paar weekenden tussen de komst van Sinterklaas en 5 december. Kortom een gepuzzel in de agenda’s. We lossen dit op door familie uit te nodigen op 5 december zelf. Daarnaast vieren we het soms later. Mijn moeder woont in België. De meiden slikken het als zoete koek dat Sinterklaas - op de terugweg naar Spanje - daar nog wat binnen gooit.
2.       Veel is beter dan groot of duur! Een grote zak kadootjes maakt meer indruk dan een paar grote kado’s. Omdat ik het zelf niet kan laten, krijgen mijn meiden wel altijd één duur kado. De rest wordt aangevuld met kleinigheidjes of nuttige kado’s: wanten, sjaals, sokken en pyjama’s. Alles komt hier te voorschijn uit de zak. En overal zijn ze even blij mee. De magie van Sinterklaas is het allergrootste kado. Schoenkadootjes - waar dat opeens vandaan komt is mij nog steeds een raadsel - wordt beperkt tot 1 keer per week. Liever zou ik het helemaal afschaffen. Manderijntjes en pepernoten zijn voor in de schoen. Helaas kom ik daar niet meer mee weg. Zowel het Sinterklaasjournaal als de andere kinderen om hen heen hebben mijn kinderen geleerd dat er kadootjes voor in de schoen zijn. Dit jaar heb ik deze bewust beperkt tot kadootjes van maximaal 1 euro per stuk.
3.       Ten slotte ben ik niet te principieel rond Sinterklaas. Deze tijd brengt al zoveel stress met zich mee dat we echt niet om alles onze poot stijf houden. Een keertje iets later naar bed omdat die tekening voor de Sint nog af moet of een keer slechter eten omdat hun buik al gevuld is met pepernoten. Ze zullen er niet direct slechter van worden. Normaal wordt er hier in huis na het eten geen tv meer gekeken. Vooral de oudste slaapt slecht wanneer ze voor het slapen nog tv kijkt. Nu kan ik het ze natuurlijk niet aandoen om geen Sinterklaasjournaal te mogen zien. Nou vooruit Freek in het Wild kijken we er ook nog achteraan. Geeft mij meteen de gelegenheid om stiekem, verstopt achter het beeldscherm, nog wat inkopen te doen. Ook een keer extra friet eten, maakt het voor ons ouders een stuk makkelijker. Na de decembermaand gaan we weer verantwoord doen.  
Ik ga mijn best doen om me deze maand aan bovenstaande tips te houden. Bovenalles ga ik proberen te genieten. Een hele opgave voor de perfectionist die ik ben. Dit jaar ga ik gezellig kneuterig bij de warme cv zitten. Met chocolademelk, banketletter, speculaas en veel pepernoten. Misschien - als ik lief ben - brengt Sinterklaas voor mij dan ook nog een kadootje mee. En die extra kilo’s, daar maak ik me pas in januari weer druk over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten