donderdag 3 november 2016

Waarom I Amsterdam? 
Ons 12,5 jarig huwelijk vierden we met een 4-daagse trip naar Amsterdam. Amsterdam, waar we vlakbij woonden toen we trouwden. Daar zijn we al vaak met zijn 2-en geweest. Voor onze meiden werd dit een hele nieuwe ervaring. Verder dan Nemo was Renske nog niet geweest en ook Iris was niet eerder in Amsterdam. Ook het concept citytrip, of sitietrip zoals Renske het schreef, was hen tot nu toe onbekend. We hebben erg genoten van deze dagen in de big city. Ik deel graag met jullie waarom een citytrip naar Amsterdam een echte aanrader is voor gezinnen met kinderen.

Samen

Meestal kies je ervoor om een citytrip met zijn tweetjes te doen en de kinderen thuis te laten. Daar is niks mis mee. Zeker een aanrader om te blijven doen. Daarnaast is het een mooie aanvulling om een keer met het gezin een stad te bezoeken. Aangezien je daarbij in een hotel logeert,of zoals wij in een studio (Rosie's place) ben je ook echt de hele tijd als gezin samen. Op de camping trekt elk gezinslid zijn eigen plan. De ene gaat naar het zwembad, de andere naar de speeltuin en mama leest een boek. Tussendoor maak je korte uitstapjes met zijn allen. Super! Voor 3 weken vakantie in de zomer. Nu ben je echt de hele tijd samen. Je eet samen, je slaapt samen, je speelt spelletjes samen en kijkt tv samen. Terwijl je de stad bekijkt, kom je tot hele gesprekken samen. De meiden vertellen veel meer dan thuis. Gewoon omdat er continue aandacht is voor elkaar. Hand in hand door de stad slenterend, worden de dingen die we onderweg zien automatisch onderwerp van gesprek. Echt de tijd nemen voor elkaar en genieten van de dingen waar de meiden zich over verwonderen. Een stad bekeken door kinder ogen wordt opeens een hele andere stad.

Avontuurlijk

De eerste avond gingen we naar de Pannenkoekenboot. Super voor de kleintjes! Zoveel pannenkoeken eten als ze wilden. En tot slot nog spelen in de ballenbak in het ruim van het schip. Ook bezochten we Madame Tussauds zodat ze zich konden verwonderen over al die sterren ‘in het echt’bij elkaar. Op de foto met de koning en koningin of met Nick en Simon. Helemaal te gek als je 6 en 9 jaar oud bent! En ’s avonds moe van een lange dag met papa en mama en een grote zak chips The Voice kijken vanuit bed. Tussendoor je weg vinden door zo’n grote stad. Spoorzoeken aan de hand van een plattegrond. Af en toe een stukje met de tram. Elk pleintje, muurtje of grasveld dat we tegenkomen wordt voor even omgetoverd tot speelplek. Amsterdam is gewoon een groot avontuur!

Leerzaam

Zowel voor ouders als kinderen is het continue samen zijn natuurlijk ook een uitdaging. Je moet rekening met elkaar leren houden. Uitstapjes speciaal voor de kinderen werden afgewisseld met uitstapjes die papa en mama leuk vonden. We gingen een keer een drankje drinken in  de Waag op de Nieuwmarkt en eten in een Italiaans restaurant. Daarnaast bezochten we het Rijksmuseum omdat papa en mama daar graag naar toe wilden. Dat Rijksmuseum was leerzaam voor ze. Bekende schilderijen zien en meteen een idee krijgen hoe het er vroeger aan toe ging. Een kakstoel in je kamer is vooral grappig en het luizenpluizen was voornamelijk herkenbaar.  Of het paleis op de Dam dat we nu al een paar keer in het echt zagen, was op het schilderij een stuk minder zwart. Verder is Amsterdam een prima plek om de kinderen iets te vertellen over de oorlog. Voor het Achterhuis van Anne Frank waren Renske en Iris nog te jong. Toch wilden ze elke keer als we er langs kwamen het verhaal nog een keer horen.

Fun

Bovenal is Amsterdam met kinderen gewoon erg leuk! De treinreis ernaar toe was al leuk. Het bezoek aan Artis, waar net een baby olifantje geboren was, was voor ons allemaal super leuk. Kijken bij de levende standbeelden op de Dam was leuk. En shoppen de in de 9 straatjes en de Kalverstraat was leuk. Voorheen gingen we in de herfstvakantie naar een bungalowpark. Dat betekende dat we vooral in het subtropisch zwemparadijs lagen want dat wilden de kinderen zo graag. En ja, als de kinderen het naar hun zin hebben… Voor mij staat subtropisch zwemparadijs eerder gelijk aan een subtropisch krijsparadijs. Niet leuk! Dit was een vakantie die gezellig, avontuurlijk en leerzaam was. Genieten met een hoofdletter G.
Kortom zo’n citytrip is zeker voor herhaling vatbaar. De hele familie heeft het naar zijn zin gehad. Wel was het vermoeiend. Bekaf stortten we ons op zaterdagmiddag in de trein terug naar het Zuiden. Veel ervaringen en indrukken te verwerken. Fijn dat we nog een vrije dag thuis hadden voordat het gewone leven weer begon.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten